Loading...

Læs artiklen om Angst længere nede på siden 

 

Vil læse artikler om

aftaler/ agressioner/ aktivlytning/ alene i verden følelse/angst /anderledes/anerkendelse/ansvar/argumentering/arousel/autopilot   

er det nødvendigt at du abonnere på Artikler: Tal med børn fra A-Z
 

Abonnements pris

Prøv en måned gratis

Efter prøvetiden er månedsprisen  kr. 39 -
Herefter koster det KUN kr. 29,- om måneden for adgang til alt materialet og 1 månedlig Q & A

Du modtager når alle artikler er skrevet en e-bog du kan downloade 

 

  • Abonnementer

   
Du kan opsige dit abonenemt efter 3 måneder  - men modtager KUN e-bogen hvis du er med minimum 1 år 
 

Angst 

  

Denne artikel handler om angst,

om at frygte noget, være bange og bekymret,

alt sammen relateret hinanden, men dog med nuancer.  

 

Konrad har på et tidspunkt hørt om Titanic der sank. Og som lyn fra en klar himmel, ville barnet barnet ikke sejle med skib til Norge på skiferie.

Det kunne jo synke.

Det kan også være DIT barn, der på TV har set, hvordan en vulkan skyllede lava ned over en landsby. 

Hændelser som gør dem bekymrede og bange.

For hvad nu hvis ......

Børn bliver gennem deres barndom bekymerede og bange. Det er normalt. Hvad de kan være bange for eller bekymrede over afhænger af deres alder og udviklingstrin.

De fleste børn giver i perioder gennem deres barndom udtryk for at de bekymerede for, at der skal ske mor eller far noget, 

Her må vi forældre træde til. Det er os der skal støtte og guide. Afhælgig af situationen, og barnets alderen, må vi vælge vi vores svar.  

Alle børn blive i perioder bange –  frygter noget, det er universelt.

 

Begrebsafklaring - Hvad er forskellen mellen angst og frygt

 

Facts Fra ”Den Danske Ordbog” blandet med andre data fra nær og fjern

Frygt 

Frygt er en stærkt ubehagelig følelse fremkaldt af en forestilling om at nogen eller noget er farlig, truende eller vil påføre én smerte, ulykke el.lign. Det er normale reaktioner på ydre og indre hændelser, som opleves som truende eller farlige. 

Det er nødvendigt at frygte hvis der står en kæmpe stor elefant lige forand dig og vifter med ørerne eller at stå foran en  løve på en klippekant.

For selvfølgelig skal du frygte en vilde dyr som en elefant, leopard, eller løve.

Frygt er et gammelt instinkt, som har været nødvendigt for menneskets overlevelse, et alarmsignal, der var og stadig kan være nødvendigt, når der er fare på færde.

Men frygt er modsat angst en forbigående følelse.

 

 

Angst 

Angst er en (vedvarende) ubehagelig, negativ følelse ved tanken om noget uønsket eller ubehageligt der ofte er svært at definere eller forklare viser sig fx som uro eller nervøsitet.sygelig angst eller afsky for noget bestemt. Angst er at være bange for noget, man i princippet ikke bør frygte.

Man lider af angst, når man tolker ydre begivenheder som f.eks. elevatorer, flyveture eller vand eller indre begivenheder som f.eks. tanker eller kropslige fornemmelser som farligere, end de i virkeligheden er.

Grænsen mellem frygt og angst er glidende, 
Angst er ulogisk - for andre

Kort Sagt er: 

Angst er eksistentielt. 

Frygt er er at være bange for noget konkret.

 

Rent biologisk kan man konstatere at frygt og angst er knyttet til det limbiske system i hjernen og opstår i forbindelse med en aktivering af bl.a. adrenalin. Man kan også konstatere at frygt og angst giver sig til kende med en række forskellige ydre symptomer: svimmelhed, hjertebanken, åndenød, anspændthed, rastløshed.

Men disse symptomer er de samme hvad enten der er tale om syge eller sunde former for frygt og angst. Derfor er det afgørende at opspore disse følelsers dybere mening. Det gør man imidlertid ikke ved at finde særlige ydre årsager til dem.

Den sygelige frygt og angst kan have forskellige årsager, og disse kan man forsøge at lokalisere til det biologiske eller til det psykisk-sociale, og man kan så forsøge at gribe ind i disse årsager for at fjerne den sygelige angst. Men selvom de sunde eksistentielle former for frygt og angst kan være foranlediget af de samme årsager, er den egentlige grund til dem ikke ydre farer, men selve eksistensens skrøbelighed og usikkerhed. Derfor fjerner man ikke eksistentiel frygt og angst ved at fjerne ydre årsager.

Man kan overhovedet ikke fjerne dem, men derimod kan man forsøge at undertrykke dem og på denne måde flygte fra dem.

Sammenhængen mellem smerte og angst er ikke fuld afklaret – men der er enighed om at de to faktorer gensidigt påvirker hinanden, således at smerte kan være en kilde til angst, samt at angst kan være en faktor, der øger oplevelsen af smerte, og at forøget smerte kan forøge oplevelsen af angst.

Både angst generel og angst for smerten kan forstyrre og modulere transmissionen af nociceptiv information.

 

 

Lytter du til dit barns bekymringer, frygt og angst - når det er bange?

Børn kan være bange for mørke, ildebrand, for hunde eller for fremmede. Bekymringen for, om man er god nok, er også en følelse, som de fleste børn oplever i perioder af deres barndom.

Det er almindeligt for børn i kortere perioder at være bange. Se nedenstënde skema over alderspecifik frygt og angst. 

Forældre spiller en stor rolle i forbindelse med børns følelser .

De kan både skabe den og dæmpe den. Med relativt enkle metoder, konstruktive samtaler og små skridt, kan man ofte hjælpe børn med at komme deres frygt.

Hvis dit barn oplever mere vedvarende angst i en sådan grad, at det går ud over dit barns livsglæde eller hæmmer det i at fungere i hverdagen, er det relevant at søge hjælp.

  • Mere end hvert 10. barn og ung har så store problemer med angst og bekymring, at det er pinefuldt for barnet og griber forstyrrende ind i barnets/unges dagligdag

  • Det er veldokumenteret, at angstlidelser i de fleste tilfælde debuterer i barndoms eller ungdomsperioden. I en stor, repræsentative amerikansk befolkningsundersøgelse, fandt man, at over 50% af alle angstdiagnosetilfældene var begyndt før 12 års alderen

  • Forskere anslår, at 60 til 100.00 danske børn i alderen 7 til 17 år har en angstlidelse.

  • 60 til 80 % af børn med angst, har angste forældre

  • 350.000 dansker i alderen 16-65 år lider af angst

 
 

Model- Oversigt over aldersspecifik angst 

 
 
Kilde: Rigshospitalet, Leth, I. & Esbjørn, B.H. (ed.), 2012)

 
Angstfyldte drømme

Bange 

 

Ingen ved med sikkerhed hvad mareridt kommer af.

Der findes to teorier:

Den ene antagelse går ud på, at man har en eller anden svaghed i hjernens søvnbiologi, ensartethed, der skaber problemer, når hjernen skifter fra den ene søvnfase til den anden.

Den anden mulighed er, at man har været ude for noget traumatisk, som forstyrrer søvnen.

Hvis man har været udsat for noget meget alvorligt tidligt i livet, kan det skabe et minde, som bliver ved med at dukke op hjerne og forstyrre søvnen som voksen.

 

Måske er sandheden en kombination af begge dele,

 

Man skelner mellem tre forskellige former for angstfyldte drømme:

  • Angstdrømme

  • Mareridt

  • 'Night terror' - Natteangst


Angstdrømme 

Angstdrømme er den er den mildeste form. Den kommer, mens man befinder sig i det øverste søvnlag - REM-søvn

Mange af de drømme, som folk normalt betegner som mareridt, er måske 'kun' angstdrømme.


Mareridt

Mareridt er en stærkere form for angstfyldt drøm. Ved mareridt har barnet lukkede øjne. Det er tit forbundet med, at barnet vågner op med stor angst og skræk.

Mareridt forekommer ikke i samme søvnfase som almindelige drømme. De opstår, når man bevæger sig fra det dybeste søvn hvor vi ikke drømmer og op i den mindre dybe mellemfasesøvn.

Indholdet i mareridt er meget svært at tolke, fordi det aldrig ligner det, det betyder. Det er altid forvrænget og har fået en anden form, eller et andet udtryk og svært at sætte mening på. Du kan trøste dit barn med god effekt når det har haft mareridt.

Ofte handler mareridtene om stressende og angstprovokerende hændelser i barnets liv.

Hændelser som f.eks. det at starte i børnehave, skole, at få en lillesøster, når mor og far bliver skilt, ved flytninger og dødsfald. Barnets mareridt kan også reflektere stressende forhold i hjemmet. Præcis lige som hos voksne reflekteres livet også i vores drømme.

”Night terrors” – Natteangst

Den sidste type angstfyldte drøm er 'night terrors'. Blandt danske fagfolk kaldes den natteangst eller natterædsel og de skyldes en "søvnsygdom" ved navn pavor nocturnus. Man ser det tit hos mindre børn, der, uden at vågne op, kan finde på at sætte sig op i et hjørne af sengen og krybe sammen, med øjnene fikseret på et bestemt punkt, som om de ser på noget meget skrækindjagende.

Min egen søn led af dette som 5-6 årig han så rotter der løb over gulvet.

Vi sad hos ham og holdt om ham og sagde nu fjerne vi dem. Hans vejrtrækning var påvirket og han virkede bange. Efter et par minutter faldt han barnet til ro og vendte tilbage til almindelig søvn. Han kunne ikke huske det dagen efter

Natteangst rammer 15 % af alle børn, og typisk i to - til seksårs-alderen.

Anfaldet medfører tit højlydte gisp, støn eller skrig, og det kan være umuligt at vække personen helt. Efter anfaldet falder personen til ro og lægger sig til at sove igen, uden at vågne.

Barnet virker vågen - ofte med åbne, stirrende øjne– men er faktisk udenfor bevidsthed. Barnet er barnet utrøsteligt, og responderer typisk ikke på din støtte og trøst.

Natteangst indtræder typisk 2-3 timer efter barnet er faldet i søvn, mens mareridt forekommer langt senere på natten, typisk i de tidlige morgentimer. Et barn vil ofte kunne huske indholdet af et mareridt, men vil intet kunne huske hvis der er tale om natteangst.

Natteangst forekomme oftes i perioder, hvor barnet er overtræt eller syg, tager medicin, er stresset eller sover et andet sted end normal. Natteangst forsvinder efterhånden som centralnervesystemet modnes.

I modsætning til mareridt, som børnene ofte husker, vil barnet ikke have nogen erindring om en night terror næste dag, fordi det var i dyb søvn da det skete – og der er ingen mentale billeder at huske.

Kilder :

  1. professor i psykologi ved Københavns Universitet Erik Harald Schultz
  2. Videnskab.dk
  3. Michael Rhode Olsen Dream alive

 

Mine Trædesten hvad du kan du kan gøre som forælder

  • Tag dit barns drøm seriøst
    For barnet er mareridtet og indholdet i mareridtet meget virkeligt. Dit barns drømme fortæller hvad der rører sig i dets indre lige nu.

  • Anerkend drømmen 
    Når du siger “det er bare en drøm, du skal ikke være bange” anerkender du som forælder ikke det som faktisk sker i barnet, og barnet vil ikke føle sig forstået - du negligerer drømmen

  • Gå ind i drømmen med barnet -
    stil spørgsmål - hvad handlede drømmen om? Hvad skete der? Hvad gjorde monstret? Spørge om der er noget han/hun havde brug for i drømmen – eksempelvis at dragen kom i bur el. lign
    .
  • Lad barnet tegne drømmen - med det twist at nu kommer dragen i bur

  • Trøst dit barn-
    Hvis dit barn vågner af sig selv vil det typisk virke desorienteret og forvirret, og i sådanne tilfælde kan du trøste barnet.Barnet er sjældent bange i disse situationer men desorienteret.

  • Væk ikke barnet ved Night terror -
    Hvis dit barn “væk” og er i en ubevidst tilstand, selvom det sidder og skriger og råber) så væk ikke barnet. Vækker du barnet vil han/hun oftest smittes af din egen angst/urolighed, og slet ikke forstå hvad der på færde.

  • Tal stille og roligt med barnet og forhold dig i ro

  • Forebyg med gode søvnvaner - ro renlighed og regelmæssighed

  • Skab ro før barnets sengetid

  • Lad ikke barnet sove i for varmt rum

  • Faste sengetider

  

1. Tag Barnets følelser, spørgsmål og bekymring alvorligt 


Udtalelser som: 
  • Du skal ikke være bange, der sker ikke noget  der gør meget ondt, det er ikke farligt

  • Du plejer at være en stor dreng eller en dygtig pige

  • Hold nu op lad os få det  overstået - det går over 

Er no go når barnet møder ukendte situationer eller er bange.  

Hvis dit barn udtrykker bekymring og du kan se det bliver bange over det de ser og hører, så er det meget vigtigt at tale sammen om det,  der kan ske eller er sket.

Børn har krav på svar på deres spørgsmål, så du må ikke negligere eller bagatelliserer og sige

"det skal du ikke være bange for, det sker ikke, det skal du ikke tænke på

 

Børn har krav på, at vi voksne tager ansvar, forholder os til dem og taler med dem om, hvad de har, at spørge om.

Giv konkret råd til hvad I selv kan gøre.

Fortæl børnene at mange hjælper på stedet, hjælper børnene, giver dem mad og lige nu samles der penge ind, så de får tæpper og mad. 

Har du brug for inspiration til hvordan du taler med dit barn, hvad du kan gøre og støtte dit barn, når der sker katastrofer rundt om i verden?  Eller som nu med  coronvirus

Læs Under K og C 

 

Hvad kan du gøre for at hjælp dit barn med at få styr på sine tanker 


2. Bevidst emotionsregulering - regulering af følelser 

1. Suppression (undertrykkelse af emotionens udtryk)

Bed barnet tænke på angsten/frygten som en fræk lillebror, der plager om ens  opmærksomhed.

Gå ikke i dialog, men ignorer ham.

Du skal ikke skubbe angsten eller frygten væk men bevare roen – så giver den frække lillebror op af sig selv.

 

2. Distraktion

Fjernelse af opmærksomhed fra det angstvoldende ved at rette den mod noget andet. Flyt fokus fra angsten 

 

3. Revurdering 

Hvor man i tankerne ændrer betydningen af den angstvoldende situation, så den ikke længere er emotionel eller i stedet vækker positive associationer

Der fokuseres på at finde en mere realistisk tanke , som kan berolige barnet.

 

3. Få hjælp i Mine Leg og lær kort til at omsætte teori til handling
De hjælper dig og dit barn sammen finder i nye veje 

 

 

Et par eksemper på illustrationer fra mine Leg og lærkort til børn med særlige udfordringer 

                                      

Læs om mine leg og lær kort  

  

4. Bekymringskasse eller kiste 


Hvis dit barn lider af angs eller er meget bekymret, så brug en bekymringskiste hvor barnet lægger sedler med sine bekymringer ned i eller tegn en og tal sammen om hvad barnet lægger i den og hvad man kan gør for at gøre det mindre 


En forælder fortæller :  

"jeg har tegnet en bekymringskasse med min store pige, som hun skal forestille sig at hun gemmer sine skræmmende tanker i.

Har glædet mig over de gange det virkede og rummet de gange det ikke gjorde.

Jeg har også prøvet med meget korte svar på hendes beroligelsesspørgsmål og fortalt historier om, de seje ting, jeg har gjort i mit liv i forsøg på at lindre hendes bekymring for at der skal ske mig noget."

 
 

Når angsten bliver en modstander

Men for nogle løber angsten løbsk. I stedet for at hjælpe bliver den en modstander, der begrænser dem i hverdagen.

Måske begynder dit barn at  undgå bestemte steder og situationer, fordi det frygter, at forfærdelige ting vil ske. Måske føler dit barn, at det skal gøre bestemte ting igen og igen for at holde angsten nede. Måske kværner bekymringer konstant rundt i hovedet på dit barn .

Hvad nu, hvis jeg bliver syg?

Hvad nu, hvis jeg mister kontrollen?

Hvad nu, hvis jeg dør?

 

Heldigvis findes gode behandlings- og hjælpetilbud til angst. 

 

5 forskellige former for angst

Tit taler folk om angst, som om det er én ting. Men faktisk findes der flere forskellige former. De mest almindelige er:

Fobier

Alle har noget, de er bange for. Nogle er bange for edderkopper. Andre bryder sig ikke om højder. Andre igen får kuldegysninger bare ved tanken om at skulle præsentere noget for andre.

Men ofte fylder det ikke særligt meget for dem.

For nogle børn udvikler frygten sig imidlertid til en fobi, der hæmmer dem og gør deres liv besværligt. Det kan for eksempel være, at dit barn ikke tør køre i bus eller tog.

Social angst

De fleste kender til at føle sig usikre, nervøse og forkerte sammen med andre.

Men for nogle griber det om sig.

Måske bekymrer dit barn sig så meget om, hvad andre tænker om dig, at det forsvinder helt ind i dig selv.

Måske begynder dit barn  at ryste, svede voldsomt eller føle, at det skal besvime. Og fordi angsten føles så ubehagelig, ender dit barn sig måske med at trække dig mere og mere.

Ikke fordi du ønsker at være alene, men fordi angsten styrer dig. Det kaldes social angst eller socialfobi.

Vil ikke i skole 

 

OCD


Fik jeg nu låst døren?

Fik jeg nu slukket strygejernet?

Og hvad skrev jeg egentlig i den besked?

De fleste kender til, at man lige skal tjekke ting en ekstra gang.

For nogle er det imidlertid ikke nok at tjekke ting en enkelt eller to gange.

De skal måske trykke dørhåndtaget ned 10, 20 eller 30 gange, før de har ro til at gå hjemmefra.

At trykke dørhåndtaget ned igen og igen bliver en tvangshandling, de bruger til at holde angst og skræmmende tanker nede.

 

Panikanfald og panikangst

En bølge af frygt, der pludselig skyller ind over dig. Det føles skræmmende og ubehageligt, men ligesom andre former for angst er det ikke farligt.

Nogle oplever kun et enkelt panikanfald, eller de får dem med lange mellemrum.

Andre rammes af igen og igen. Oplever du flere panikanfald i en periode kan du udvikle det, der kaldes panikangst.

Panikangst viser sig på flere måder.

Måske føles anfaldene så voldsomme, at du frygter, at du er ved at miste kontrollen, blive sindssyg eller dø.

Måske fylder frygten for at få et nyt panikanfald så meget i dit hoved, at du har svært ved at fokusere på andet. Måske begynder du at undgå bestemte steder og situationer, som du forbinder med dit panikanfald. 

 


Generaliseret angst

Hvad pokker er det? Tænker du måske.

Navnet er lidt kryptisk, men det er egentlig ret enkelt. Det hedder generaliseret angst, fordi angsten ikke er knyttet til bestemte steder og situationer. Det er en generel følelse af uro, frygt og anspændthed.

Måske farer dit barn sammen, hver gang det hører en sirene i trafikken, og tænker: ‘Åh nej, bare der ikke er sket min mor  noget!’

Eller måske koger dit barns hoved over af bekymringer  op til ferien, fordi det frygter at komme for sent til toget. Falde ned med flyet

 

 

Typiske tegn på angst

Angst viser sig på mange måder. Her får du en liste med typiske tegn.

  • Overdrevne bekymringer
  • Uro i krop og hoved
  • Svimmelhed
  • Kvalme
  • Sveden
  • Rastløshed
  • Muskelspændinger
  • Koncentrationsbesvær
  • Tankemylder
  • Uvirkelighedsfølelse
  • Hjertebanken
  • Søvnbesvær
  • Træthed
  • Rysten
  • Hurtig og overfladisk vejrtrækning
  • Rastløshed
  • Snurren i hænder, læber og hud

 

Kan dit barn sige ja til flere af tegnene?

 

Så husk allerførst :

Selvom dit barn kan nikke til flere af tegnene, betyder det ikke nødvendigvis, at det har angst.

Men genkender du flere af punkterne hos dit barn og  har det stået på et stykke tid, så er det vigtigt, at du snakker med nogen om det.

Uanset, om det er angst eller ej, så skal du ikke have det sådan. 

 

Behandling af angst

Angst behandles typisk hos en psykolog. Mange bruger en metode, der kaldes eksponering.

Kort fortalt går ud på eksponereing, at man trin for trin udsætter den der har angst  for det, der udløser angsten.

Forestil dig, at dit barn kæmper med tanker om, at der er farlige bakterier overalt – og at det derfor er nødt til at vaske hænder hele tiden for ikke at blive syg.

En øvelse kunne i den situation være, at psykologen beder dit barn om at tabe en blyant på gulvet og tage den op – uden at vaske hænder.

Lige bagefter vil dit barn sikkert føle uro og mærke trangen til at vaske hænder, som det plejer.

Men lige så stille vil dit barn opdage, at angsten og uroen klinger af.

Den forsvinder måske ikke helt. Men den føles mindre voldsom efter et stykke tid. Idéen er, at dit barn  lige så stille lærer, at det kan godt kan rumme og håndtere angsten.

Det handler om, at dit barn skal gøre det, som det er bange for.

Og bagefter finde ud af, at det ikke er farligt. Fx. at røre ved et dørhåndtag.

Angst kan effektivt behandles ved hjælp af korttidssamtaleterapi som for eksempel kognitiv eller metakogntiv terapi.

Har dit barn angst, er det vigtigt, at du får hjælp af en professionel. Det er ikke noget, du skal gå med alene som forælder. 

Mange bruger fx enkle vejrtrækningsteknikker, som kan berolige selv.
 

Hvis du blev klogere af at læse om angst , så har du to muligheder hvis du vil have mere fra mig

1. Abonner på Tal med børns Artikler fra A -Z

Prøv det 1 måned gratis , herefter koster det kr. 39,- om måneden, efter 3 måneder kr. 29,-

 

 

2. Go ALL in kom med i Klub ForældreLounge  - hvor der er meget mere 

 

Jeg viser dig hvordan du styrker dit udviklingsstøttende samspil og samtaler med dit barn. 

Du får 

  • alle artikler fra Tal med børn fra a-z 
  • masser af feebies - øvelser og trædesten
  • en overkommelig workshop om måneden
  • medlemskab i det lukkede fælleskabs gruppe Klub ForældreLounge 
  • måndelig Dialogzoner på Zoom 
  • månedlig Q & A 
  • chat og sparringsmulighed 

 

Prøv det gratis i 2 månder 

Herefter koster det kr. 159, - om måneden i 6 månder, derefter KUN Kr. 99, - om måneden 

 

 

Du kan opsige dit abonnemen efter 3 månder 

God fornøjelse