"Skriv det du har levet", siger Annie Ernaux - 2023's Nobelprismodtager i Litteratur,
Hun siger det Ikke på dansk, men på fransk naturligvis, frit oversat af Tore Leifer, som er intervieweren, der interviewer hende med bravur.
Hun fortsætter:
"Livet i sig selv er ikke nok, hvis ikke jeg skriver ned, er det ikke fuldbyrdet, kun levet" fortsætter denne blide, og lattermilde kvinde, på sit smukke franske, hvoraf jeg kun forstår enkelte ord som fx. le livre, mammon, parlevou."
Livet i sig selv er ikke nok .....
heller ikke for mig
Fuldbyrde ?
At udføre, gøre, realisere, virkeliggøre, eksekvere iværksætte, afslutte, ende, fuldende, fuldføre, modne, fuldbringe, tilendebringe, gøre færdig,
Derfor skal du skrive små historier om dit liv.
- For din egen skyld - lave det man kan kalde homework for life, bearbejde dine oplevelser gennem livet, hele sår og traumer.
- Blive klogere på dig selv, så du bruger dit liv, på det du mærker er godt for dig.
- Skrive for at skabe ro, retning og resultater.
- Skrive minder frem …. for at blive bevidst om sit liv på godt og ondt - skabe mening
Men du skal ikke kun skrive små historier for din egen skyld, du skal også gøre det for
- dine børns og børnebørns skyld - hvem var de og hvad gjorde de, så de kan læse lidt om hvem de var og hvor de kom fra og af.
- Skrive Generationsfortællinger - for at danne bro mellem generationer
Vi er alle en del af noget større - en livscyklus.
Den 7 maj - skriver vi historier om vores liv
Rammen for første Online Skriveworkshop er de 2 Livsopgaver:
Arbejdslivet & Selvudvikling
De er 2 af de 6 livsopgaver, jeg har valgt, at man kan bruge som ramme for små livshistorier
Vi mødes online på zoom onsdag den 7. maj Kl. 16.00 - 17.30
Jeg inspirerer med mine skriveøvelser - vi samSKRIVER og samTALER om det vi har skrevet og hvordan vi kan gøre vores tekster interessante for andre at læse.
Den første skriveentusiat har tilmeldt sig
Pris: Kr. 198,-
Har du tidligere været på en skrivechallenge eller workshop får du 20 % rabat -
Brug Koden ZZ1BH1N675 når du betaler
Jeg optager Workshoppen, hvis du skulle blive forhindret efter at have tilmeldt dig
Ja, tak det er da lige mig
Generationsfortællinger
Med generationsfortællinger kan vi fortælle, hvorfor vi er blevet til den person, vi er. Vi kan fortælle om de vigtige kursændringer, der sker mere eller mindre tilfældigt i vores liv.
Skrive om mennesker vi møder, som forandrer vores liv eller fører os ud af en vej, men som samtidig lukker af for andre muligheder.
Livet består af mange tilfældigheder, men det er godt at være skarp på, hvornår man står ved eksempelvis skilleveje.
Vide hvad man vælger til og fra og hvorfor det at skrive kan være med til at vælge retning.
Alle får brug for mere eller mindre at søge svar og danne bro mellem os selv og dem der kom før os og dem der følger os.
De fleste vil gerne vide hvor de kommer fra - hvordan var min personlighed som barn, hvem var vores forældre, når de ikke var forældre.
Vi fik aldrig spurgt bedstefar, mens han levede, hvorfor han havde det ar på benet, eller fik fortalt hvorfor mormor havde psykiste udfordringer.
Jeg kan godt lide begrebet generationsfortælling, da det jo kan bruges begge veje:
Den ældre generation fortæller om livserfaringer til den yngre generation eller omvendt. Fortiden, som vi er en del af, går tabt, når vores forældre dør, hvis de ikke har skrevet noget ned.
Nogle har i barnets bog beskrevet hvor og hvornår du blev født, hvor meget du vejdede og hvor lang du var ved fødslen. Måske er der lidt små fortællinger i bogen også. Men hvad med dit voksen liv?
Når først vores forældre er døde, har vi ingen, vi kan spørge. Fortællinger fra et langt levet liv er tabt.
Efter emailens tid,finder vi ikke længere breve fra vores forfædre, som kan fortællle lidt om den tid vores forældre og bedste forældre levede i. Fotoalbums står i fremtiden ikke længere i vores forældres reol, når vi tømmer deres hjem. Billederne sidder på mobiltelefonen.
Og selv om vi kunne finde et album, er det sjældent, at der står skrevet hvem det er, der er på billederne, så historierne må fortælles med ord.
Hvordan kommer du igang med at skrive historier fra dit liv ?
“Jeg blev født d. 31. september 1939. Det var en onsdag, og min mor fortalte at solen skinnede ind af vinduet, da…..... “
Sådan kan du godt begynde, når du griber til tastaturet, pen eller notesbog, for at fortælle om dit liv. Begynde med din fødsel og slutte med dagen i dag.
Vælger du den vej, gør du det desværre sansynligvis besværligt for dig selv og oftest kedeligt for dine læsere at læse. Det bliver en stor og uoverskuelig opgave, som afholder langt de fleste fra nogensinde at gå i gang. Ofte vil du gå i stå inden, du når til de historier i dit liv, der er interssante og vigtige for dig at fortælle og interessante for andre at læse.
Den tilgang til at skrive historier om vores liv, har jeg derfor ikke.
Vi husker ikke livet i kronologisk rækkefølge. Vi husker særlige bevigenheder, sjove, svære og særlige hændelser, samt vendepunkter i vores liv. Vi husker da mormor fik kræft, da vores mor og far blev skilt, bedste venindens begravelse, skolelærerne fra skoletid, og da vores første barn blev født.
Min workshop vil derfor inspirere dig til at fortælle de betydningsfulde historier fra dit liv, som du har lyst til at dele med andre. Får du kun skrevet få historier, så har dine efterladte de historie fra dit liv, som de kan glæde sig over.
Kommer du derimod aldrig i gang, fordi projektet var for uoverskueligt, ja så dør historierne sammen med dig.
Hvis du ikke skal starte med din fødsel, hvor så ?
Jeg har valgt 6 hovedtemaer som ramme til at skrive ud fra.
- Kærlighedsliv
- Arbejdsliv
- Ferier /Familieliv
- Selvudvikling
- Samtid
- Alderdom/ Livsafslutning
Livsopgaverne/ temaerne er eksistentielle, almen menneskelige og universelle og danner derfor en fin ramme for online skriveworkshops.
Vi løser vores livsopgaver på hver vores individuelle måde.
De 5 af temaerne tager udgangspunkt i Katrine Marie Guldager og Svend Brinkmanns bog ‘Livsopgaver’, hvor de, med udgangspunkt i klummer, de har skrevet i politiken, har defineret seks livsopgaver, de mener, vi mennesker skal løse gennem livet.
Vi løser dem på hver vores individuelle måde, men de mener, der findes opgaver, vi bliver født til at tage på os. Vi kan tage dem på os eller vende dem ryggen til dem, men vi slipper ikke for at forholde os til dem.
Sammen danner de en fin ramme for, hvilke temaer vi hver især møder igennem et helt liv og som derfor er relevante både for dig og for dem, du skriver til.
Vil du i gang med at skrive om dit liv, sammen med andre ?
Skrive små historier frem om dit liv - lave skriveøvelser i fællesskab med andre - der fører til større selvindsigt, menneskeindsigt, personlig vækst og bedre tekster.
✏️ Skrive om det liv du lever
✏️ Skrive om det liv du har levet
Små historier til glæde for dig selv og dine efterkommere - måske dit ufødte oldebarn
Elller minder om andre, som ikke er her længere?
Skriv dine erindringer - eller blot historier og scener med udgangspunkt i dit eget liv!
Det spiller ingen rolle, om du blot ønsker at skrive tekster for din egen fornøjelses skyld, tekster til dine børn og børnebørn - eller om du arbejder hen imod en udgivelse.
Du er lige velkommen
Som nævnt er rammen for første Online Skriveworkshop 2 Livsopgaver:
Arbejdslivet & Selvudvikling
Vi mødes online på zoom onsdag den 7. maj Kl. 16.00 - 17.30
Jeg læser et par små inspirationshistorier op og derefter tager vi fat på forskellige for temaerne relevante skriveøvelser
Vi vi samSKRIVER og samTALER om det vi har skrevet og hvordan vi kan gøre vores tekster interessante for andre at læse.
Pris: Kr. 198,-
Har du tidligere været på en skrivechallenge eller workshop får du 20 % rabat -
Brug Koden ZZ1BH1N675 når du betaler
Jeg optager Workshoppen, hvis du skulle blive forhindret efter at have tilmeldt dig
Ja, tak det er da lige mig
Hvad siger andre om mine Skrive- Challenges & Workshops ?
Jeg er mere til et forløb - klik på billedet for at læse om dem
Jeg er ikke klar til at tilmelde mig til noget lige nu, men vil gerne høre om SkriveWorkshops, SkriveChallenges, Walk, Write & Talks i Frederiksberg Have og modtage Skrivetips
Er du allerede igang med at skrive på et eller andet er du så velkommen til at deltage for 0 kr i SkriveKlubben, der forgår tirsdag i LIGE uger fra Kl. 9 -12 på Zoom
Du får linket, når du melder dig ind i min IKKE betalende Lukkede FB gruppe SkriveLab
Vi ses på et eller andet tidspunkt
Læs interviewet med Annie Ernaux på Farverige Farmors klumme